Sernikowy deser

IMG_1787

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na przepyszny, ale bardzo łatwy deser. Pisałam Wam o nim krótko w niedzielnym opisie tygodnia.

Ten deser zrobiłam już dwa razy. Raz z ciasteczkami czekoladowymi i raz holenderskimi ciasteczkami, które się nazywają kruidnoten (ciasteczka korzenne?). Obydwie wersje były pyszne, ta druga mniej słodka. Przepis znalazłam w internecie, oryginalny przepis jest tutaj.

Składniki (na 6 porcji):
12 ciasteczek czekoladowych (dwie-trzy garście Kruidnoten)
170 gr. serka typu Philadelphia
115 gr. mascarpone
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
około 80 gr. słodkiego mleka zagęszczonego

Przygotowanie:
Zmiksować serek z mascarpone do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji.
Dodać mleko zagęszczone i ekstrakt waniliowy i miksować aż będzie kremowe i gładkie.
Pokruszyć ciasteczka i dodać trochę do mieszanki sernikowej. (Ja w drugiej wersji nie dodawałam ciasteczek do mieszanki.)
Nakładać do naczynek lub małych słoiczków w kolejności: warstwa ciasteczek, warstwa sernika, warstwa ciasteczek, warstwa sernika, warstwa ciasteczek. (trzy warstwy ciasteczek, dwie warstwy sernika)
Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Podawać z bitą śmietaną oprószoną pokruszonymi ciasteczkami.

Smacznego!

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s