Dżem dyniowo-pomarańczowo-waniliowy

IMG_1851

Ten dżem to wynik eksperymentu i  kandydat na nowego ulubieńca. 

Przerobienie dyni na dżem to jedna z ciekawszych form spożywania tego warzywa. Czy może jest to jednak owoc? Tak czy siak zupę dyniową i dynię w occie każdy zna. Dynia w occie była bardzo długo jedyną znaną mi formą przetwarzania tej smakowitej rośliny. Potem w moim menu pojawiła się zupa dyniowa, gnocchi dyniowe i ravioli z nadzieniem z dyni.

Dwa lata temu odkryłam, że z dyni można również zrobić dżem. Wczoraj, gdy się okazało, że dynia jest raczej z tych słodkich i powstało zagrożenie, że dżem będzie niejadalny, powstała potrzeba przerobienia oryginalnego przepisu. Dodatek pomarańczy zmniejszył słodkość i spowodował, że smak dżemu jest ciekawszy i trochę mniej dyniowaty.

Składniki:
2,5 kg miąższu dyniowego
1,5 kg cukru
2 laski wanilii
3 pomarańcze

Ja używam zwykłego białego cukru. Można też użyć cukru trzcinowego, ale wtedy waniliowe piegi będą mniej widoczne.

Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy pesti i krimi w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem i z małą ilością wody gotujemy około 15 minut, do miękkości. Odcedzamy dynię i przekładamy do dużej miski. Laski wanili przekrajamy wzdłuż i czubkiem noża wyskrobujemy nasiona, które razem z laskami wanilii mieszamy z dynią. Całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc pod przykryciem.
Następnego dnia przelewamy całość do dużego garnka z grubym dnem. Dodajemy sok i skórkę z trzech pomarańczy i odstawiamy na około godzinę. Po godzinie gotujemy na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia się cukru, ciągle mieszając. Potem zwiększamy ogień i gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej dla naszego smaku gęstości, od czasu do czasu mieszając. Gdy dżem jest gotowy przekładamy go do wysterylizowanych słoików.

Doskonałą metodą na sprawdzenie gęstości dżemu jest test talerzykowy. Przed wstawieniem dżemu na gaz wkładamy mały talerzyk do zamrażalnika. Gdy dżem zgęstniał wyciągamy talerzyk, nakładamy na niego odrobinę dżemu i wstawiamy go na kilka minut do lodówki. Jeżeli dżem marszczy się po przejechaniu po nim palcem i/lub nie spływa z talerzyka to osiągnął odpowiednią gęstość. Na czas testu najlepiej jest wyłączyć gaz pod dżemem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s