Pompoenchutney

IMG_1848

Kennen jullie pompoen chutney al? Ik heb het dit jaar voor het eerst gemaakt en het is heerlijk. Ik vind het zelfs net wat lekkerder dan mango chutney.

Ingrediënten (voor ongeveer 2 kg chutney):
12 peperkorrels
2 theelepels hele pimentkorrels
2 cm dik stuk verse gember, gekneusd
750 gr pompoen, geschild, ontpit en gesneden in kleine stukjes
450 gr appels, geschild, zonder klokhuis en fijn gesneden
50 gr fijn gesneden stemgember
350 gr fijn gesneden sjalotjes
200 gr rozijnen, gehakt
2 tenen knoflook, fijn gehakt
2 theelepels zout
600 ml azijn
400 gr bruine basterdsuiker

Voorbereiding:
1. Doe de verse gember samen met droge kruiden in een stukje mousseline doek en knop het vast met een touwtje. Doe alle ingrediënten, behalve suiker, in een grote pan met een dikke bodem en laat het langzaam koken. Laat het daarna zacht sudderen voor 20 minuten, tot de pompoen en de appels zacht zijn.

2. Voeg de suiker toe en roer het in op een laag vuur tot dat de suiker helemaal opgelost is. Zet het vuur weer hoog en laat het sudderen voor ongeveer 1-1 ½ uur, tot de chutney dik maar sappig wordt. Roer af en toe. Wees oplettend, want de rozijnen verbranden vrij makkelijk.

3. Hal de mousseline met de kruiden eruit en schep de chutney de gesteriliseerde potten in. Maak ze goed dicht.

De chutney is het lekkerst als het een paar weken in de kast gestaan heeft. Hoe langer het staat hoe lekkerder het wordt.

Het recept komt uit het boek „100 jams, jellies, preserveer & pickles” van Gloria Nicol.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s