Zrób sobie dobrze

IMG_4916

Odpoczynek i dogadzanie sobie były naczelnym mottem ostatnich kilku dni. To były święta w zupełnie innej formie niż znane mi z Polski, spokojne, bez stresu i nadmiaru jedzenia. 

W tym roku A. musiał pracować wszystkie świąteczne dni, więc gotowanie spadło na mnie. Ze względu na myśl przewodnią „zrób sobie dobrze” szukałam przepisów, które będą w miarę łatwe, ale smakowite. Chciałam mieć czas na czytanie, ale równocześnie chciałam wieczorem poczuć, że są święta i jeść coś innego, coś specjalnego.

W Wigilię, której tutaj się nie obchodzi, zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami i podałam do tego barszcz do popijania. W lepieniu pomagała mi koleżanka, Polka, która też została w Holandii na święta. Trochę wigilijnie i z polskimi smakami.

Pierwszy dzień świąt spędziłam na leniuchowaniu, czytaniu książki i magazynów, a wieczorem zaserwowałam przepysznego kurczaka imbirowo-miodowego z pieczonymi jabłkami, według przepisu Agnieszki Maciąg, z magazynu „Viva! ze smakiem”. Kurczak był przepyszny, a podana do tego kasza jęczmienna (pęczak) była idealnym smakowym dodatkiem.

Drugi dzień świąt był znowu dniem kanapowo-książkowym, dopóki nie nadszedł czas pieczenia szynki po staropolsku. Przepis pochodzi również z „Viva! ze smakiem”. Do tego pieczone ziemniaczki, fioletowa brukselka i sałata. Na deser podałam tartę czekoladowo-pomarańczową, bo jakie inne smaki krzyczą bardziej święta niż czekolada i pomarańcza?

Sobotę spędziłam z kotami i książką na kanapie, popijając herbatę i podjadając przepyszną tartę. Mam nadzieję utrzymać czytającą tendencję, bo trochę to zaniedbałam w ostatnim czasie. Jednak nie ma lepszej rozrywki od czytania książek. Poza tym jak u każdego uzależnionego, efekty odstawienia nie należą do przyjemnych więc lepiej czytać niż nie czytać.

 

IMG_4915

Tarta czekoladowo-pomarańczowa

Ciasto:

100 g mąki
50 g masła pokrojonego w kostki
50 g cukru pudru
żółtko jajka, rozbełtane z łyżką wody

Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy do uzyskania kuli. Po wyjęciu jeszcze przez chwilę wyrabiamy  ciasto ręką.
Wrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po upływie 30 minut rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Ciasto wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut z obciążeniem. (mogą być specjalne kuleczki, ja używam zwykłej fasoli).
Usuwamy fasolki i pieczemy jeszcze 5-7 minut.

Masa 1:

75 g masła
115 g gorzkiej czekolady
55 g mąki
115 g drobnego złotego cukru
4 jajka

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy mąkę i cukier i dokładnie mieszamy.
Powoli dodajemy roztrzepane jajka, mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Masa 2:

25 g masła
50 g białej czekolady
skórka starta z całej pomarańczy
35 g drobnego cukru
25 g mąki
2 żółtka jajka

Czekoladę rozpuszczamy z masłem.
Dodajemy mąkę, skórkę z pomarańczy i cukier i dokładnie mieszamy.
Dodajemy żółtka jajek i mieszamy aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy.

Ciemną masę wlewamy na ciasto.

Jasną masę przekładamy do rękawa cukierniczego (ja używamy plastikowej torebki do mrożonek i po przełożeniu ciasta odcinam róg) i wyciskamy na ciemną masę, tworząc ślimaczka. Zużywamy całą masę.
Rozmazujemy ślimaczka przy pomocy wykałaczki.

Pieczemy przez około 10 minut w 180°C.

Przepis pochodzi od Mary Berry z programu „The Great British Bake Off Master Class”. 

 

6 thoughts on “Zrób sobie dobrze

  1. Polska Wigilja Bożego Narodzenia jest najpiekniejsza Tu w Stanach też nie obchodzona a jaka szkoda Moje dzieci uwielbiają Wigilię i dania bezmiesne tego dnia i troszkę postu też Obok tradycji Św Dziękczynienia tu w Stanach najważnjeszej to ich ulubiony dzień w roku I mam nadzieję że im tak pozostanie :^) ja tam nie zamienię Wigilii na żadne tam tutejsze tradycje :^))

    Liked by 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s